Ukens rødlisteart
Brisling
Hver uke presenterer Naturfilmkanalen arter som er uønsket i Norge, og arter som er truet. Denne uken er brislingen presentert.
Publisert 05.11.2019 I Skrevet av Andrine Sleire Tistel
Brisling (Sprattus sprattus) er en benfiskart i sildefamilien. Den er en av våre mest alminnelige sildefisker, og blir opptil 19,5 cm lang, men vanligvis er den rundt 14-16 cm. Fisken blir fanget i store mengder langs Europas vestkyst, fra Norge til Portugal. De viktigste områdene er Østersjøen, Skagerrak-Kattegat og Nordsjøen. Brislingen er planktonspiser med små krepsdyr, yngel, fiskelarver og dyreplankton som viktigste føde. Selv er den en viktig matfisk for fisk og sjøfugl.
Fisken har en lang gytesesong, og den viktigste perioden er antatt å være i mai-juni. Hovedgyteområdet er ikke definert, men i våre nærområder gyter brislingen pelagisk i Nordsjøen, Skagerrak-Kattegat og i fjordene. Brisling i våre farvann blir sjelden eldre enn 4-5 år, og domineres av 0 og 1 år gammel fisk.
Brisling er klassifisert av Artsdatabanken til NT=Nær truet. Artsdatabanken skriver: » Risiko for utdøing, som påkrevd for klassifisering etter E-kriteriet, kan ikke kvantifiseres for en art av denne karakter. Utdøingsrisiko antas lav, men ytterlige forvaltningstiltak er påkrevd for å snu negativ tallrikhetstrend.»
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!