Norsk energipolitikk på feilspor – og det er du og jeg og norsk natur som betaler prisen.
Svein Roar Brunborgs oppsiktsvekkende nye analyse av norsk energipolitikk er et viktig bidrag til samfunnsdebatten om «Det grønne skifte». Med sine 25 års erfaring innen planlegging og kraftforvaltning gir han et verdifullt historisk perspektiv fra innsiden, med mange slående historier. Han avdekker alvorlige systemfeil som forhindrer nødvendig helhetstenking, noe som har resultert i Alta-saken og «monstermastene» i Hardanger, men også dagens storstilte og høyst kontroversielle vindkraftutbygging.
av Olav Grinde
Dessuten belyser forfatteren kraftbransjens merkverdige fordelingen av profitt og kostnader. Tittelen er talende: Energipolitikken er på feil spor! Og det er du som betaler!
Tidligere var det slik at eierne av strømnettet måtte investere deler av sitt overskudd til drift og vedlikehold. I dag har vi en annen modell: Det er i praksis du og jeg som i form av «nettleie» betaler både drift og vedlikehold, i tillegg til å dekke netteiernes fortjeneste.
Dyptpløyende analyse
Boklengden er beskjedne 140 sider, men disse er tettpakket med oppsiktsvekkende fakta og dyptpløyende analyse. Dette er en analyse som er spesielt viktig i disse tider med «Det grønne skiftet».
Forfatteren belyser mange momenter som er avgjørende for miljøsaken. Boken er et viktig bidrag til miljøkampens historie; det gjelder spesielt Alta-utbyggingen og «monstermastene» i Hardanger. Brunborg forteller hvordan begge fadesene kunne vært unngått. Dessverre hadde vi et tungrodd og sidrumpa beslutningssystem. Det som verre var er at styresmaktene ikke bare fattet beslutninger på et uriktig grunnlag – men til syvende og sist valgte å overse de viktige faktaene som de fikk på bordet.
Alta-saken
For Brunborg er Alta-saken kroneeksemplet på konsekvensen av en fragmentert energipolitikk. Med andre ord, at beslutningene ikke er forankret i et helhetssyn. Forsyningssikkerhet i Finnmark ville blitt oppnådd av den planlagte kraftlinjen mellom Sør og Nor over Saltfjellet, i kombinasjon med mindre konfliktfylte prosjekter som Kobbelv-utbyggingen i Nordland. Regjeringen mottok denne informasjonen, men valgte ikke å ta hensyn til den.
I etterkant innrømmet statsminister Gro Harlem Brundtland at Alta-utbyggingen ikke var nødvendig: «Så var altså forventningen og troen på at det var nødvendig med en veldig sterk kraftutbygging ikke fullt ut berettiget.»
Samlet plan
For å unngå slike opprivende konflikter i fremtiden, og ikke for å unngå feilbeslutninger, vedtok Norge å utarbeide en «Samlet plan for vassdrag». Denne skulle ivareta miljøhensyn, sikre lønnsomhet og unngå interessekonflikter.
Inspirert av et foredrag av prof. Einar Hope skrev Brunborg et notat til sine overordnete i Miljødepartementet og foreslo etablering av et nasjonalt «kraftmarked» som supplement til Samlet plan. Dette ble springbrettet for den nye Energiloven.
Kapitlet om hvordan Energiloven tok form, målsetningene som ble oppnådd, rollene til Statkraft og Statnett, er høyst informativt.
Splitting i Statkraft og Statnett
Da embetsverket jobbet med å splitte statens eierselskap, var den interne motstanden i Statkraft så sterk at selskapet nektet å fortelle hvor mange som jobbet med nettspørsmål. Brunborg løste problemet på en elegant måte: Han studerte Statkrafts interne telefonkatalog og sorterte de ansatte etter beskrivelsen av arbeidsansvar. Dette resulterte i en illsint telefon fra direktøren der «Statkraft ville ha seg frabedt at noen “snoket” i deres interne og konfidensielle dokumentasjon.» Altså telefonkatalogen.
Kraftutveksling med utlandet, og nettoeksport av kraft, var opprinnelig kun et virkemiddel for å sikre jevn kraftforsyning også i tider med høyst varierende nedbør og kalde vintre.
Monstermastene i Hardanger
Forfatteren skriver:
I 2010–11 ga konflikten om «monstermastene» i Hardanger nok et eksempel på dårlig koordinering mellom utbygging av nett og alternative tiltak. Et system med timesmåling av strømbruken i Bergen kunne ha bidratt til å dempe forbruket av strøm nettopp i de kaldeste vinterdagene, noe som ville gjøre investeringene i monstermastene unødvendige.
Begrunnelsen for kraftlinjen var en «kritisk» mangel på 85 MW for å sikre leveringssikkerhet i Bergen dersom vinteren ble uvanlig kald. I tillegg skulle en oljeplattform elektrifiseres… Merkostnaden i forhold til master på land varierte mellom 200 og 1200 millioner kroner.
En 70 km lang høyspentlinje mellom Sima og Samnanger, inkludert en 200 meter bred korridor, ville båndlegge 140 000 mål med høyfjellsnatur.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!